Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάνει τακτικά ένα μεγάλο λάθος το οποίο δεν είναι άλλο από τη χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών. Η μπατονέτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την ΩΡΛ κοινότητα λόγω των πολλών και σοβαρών κινδύνων που κρύβει.

H είσοδος οποιουδήποτε ξένου σώματος στο κανάλι του αυτιού είναι επικίνδυνη με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα η μπατονέτα μπορεί να προκαλέσει:

  1. Τραυματισμό του έξω ακουστικού πόρου με πιθανή ωτορραγία (αιμορραγία από το αυτί) και λοίμωξη (εξωτερική ωτίτιδα).
  2. Διάτρηση τυμπάνου πάντα με πιθανότητα ωτορραγίας, μόλυνσης και απώλειας της ακοής διαφορετικής βαρύτητας που μετά από αποκατάσταση της διάτρησης επανέρχεται σχεδόν πάντα πλήρως.
  3. Εισχώρησης του κεριού πιο βαθειά στον έξω ακουστικό πόρο με επακόλουθο το “κλείσιμο” του και το αίσθημα γεμάτου-βουλωμένου αυτιού.

Στη κλινική μας καθημερινότητα οι ασθενείς –χρήστες μπατονέτας που χρειάζονται καθαρισμό  αυτιών είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους μη χρήστες και εκτός αυτού χρειάζονται καθαρισμό σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί και γιατί βάζοντας τη μπατονέτα μέσα στον έξω ακουστικό πόρο και κάνοντας τη  γνωστή κυκλική κίνηση σπρώχνουμε το κερί προς τα μέσα ακυρώνοντας έτσι από μόνοι μας το φυσιολογικό μηχανισμό αποβολής του κεριού που έχει το αυτί μας. Με λίγα λόγια από μόνοι μας εμποδίζουμε το κερί να βγει προς τα έξω.

 

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού των αυτιών.              

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας προτείνει το καθαρισμό με πετσέτα. Ο ασθενής μπορεί κάνοντας μπάνιο αν γνωρίζει ότι δεν έχει διάτρηση τυμπάνου να πλύνει το αυτί του με χλιαρό νερό ­(χωρίς πίεση)και αφρόλουτρο τραβώντας το πτερύγιο του αυτιού προς τα πίσω και πάνω. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ένα υγιές τύμπανο δε κινδυνεύει σε καμία περίπτωση από την επαφή του με το χλιαρό νερό. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πετσέτα για να στεγνώσει το αυτί και να απομακρύνει όσο κερί μπορεί να έχει μείνει στο έξω μέρος του πόρου και στο πτερύγιο. Επισημαίνουμε ότι αυτό γίνεται για συντήρηση και για να μη χρειάζεται να απευθυνόμαστε τακτικά στον ΩΡΛ για καθαρισμό. Σε περίπτωση που υπάρχει βύσμα κυψελίδας δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα και απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό. Η χρήση καθαρού οινοπνεύματος σε περίπτωση κυψελίδας δε θα προσφέρει κάποια βοήθεια και μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και φαγούρα οπότε καλό είναι να αποφεύγεται. Η εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση κυψελίδας στο αυτί μας με επακόλουθη μείωση των επισκέψεων μας στον ιατρό για προβλήματα που σχετίζονται με αυτή  και φυσικά να απομακρύνει τη πιθανότητα να μας παρουσιαστεί κάποια από τις μεγαλύτερες επιπλοκές όπως η εξωτερική ωτίτιδα ή η διάτρηση τυμπάνου.