Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια σε σχήμα κρεατοελιάς ή κουνουπιδιού που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Προκαλούνται από τον ιό HPV δηλαδή από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων . Πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα θηλώματα σε άλλες περιοχές του σώματος .

 Ο HPV είναι ένας ιός που συναντάται πολύ συχνά και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή ή ακόμα και με το άγγιγμα (επαφή δέρμα με δέρμα). Το μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλουν. Συχνότερα είναι μικρά γύρω στο 1 εκ και έχουν χρώμα σαν αυτό του δέρματος ή ακόμα και πιο σκούρο προς το γκρι.

Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και οι περισσότεροι  άνθρωποι τα ανακαλύπτουν τυχαία . Μερικές φορές οι ασθενείς παραπονούνται για κνησμό. Κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο των γυναίκειων γεννητικών οργάνων όπως χείλη, εφήβαιο, κόλπο, τράχηλο και πρωκτό.

Τα κονδυλώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο γιατί οφείλονται σε ιούς HPV χαμηλού ρίσκου.  Παρ’όλα αυτά γυναίκες που παρουσιάζουν κονδυλώματα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι συχνότερα φορείς προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τους ιούς HPV, κάποιο φάρμακο δηλαδή που θα μπορούσε να αποβάλλει τον ιό από τον οργανισμό μας. Υπάρχουν όμως θεραπείες για τις βλάβες που προκαλούν τις οποίες χωρίζουμε σε φαρμακευτικές και χειρουργικές.

Οι φαρμακευτικές είναι :

  • ποδοφυλλοτοξίνη και imiquimod (εφαρμόζονται από τον ασθενή)
  • τριχλωρο-οξικό οξύ  (εφαρμόζεται από τον γιατρό)

Οι χειρουργικές είναι :

  • καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με Laser , ηλεκτροδιαθερμία ή κρυοπηξία
  • εκτομή των κονδυλωμάτων με χειρουργικό νυστέρι ή ειδική λαβίδα.

Ο τομέας της πρόληψης είναι πάρα πολύ σημαντικός και αφορά το εμβόλιο για τους ιούς HPV. Ο εμβολιασμός τώρα πια γίνεται με το 9δύναμο εμβόλιο που περιλαμβάνει 9 τύπους HPV (2 χαμηλού ρίσκου και 7 υψηλού ρίσκου) και καλύπτει σχεδόν το 95% όλων των μολύνσεων. Θα πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα κορίτσια στην ηλικία των 11-12 ετών ώστε να μπορούν να υπάρχει κάλυψη 100% για τους ιούς που περιέχει το εμβόλιο. Σε πολλά κράτη έχει εδραιωθεί και ο εμβολιασμός των αγοριών. Το ότι έχουμε κάνει το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι μηδενίζεται το ρίσκο και η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή επιβάλλεται για τη πρόληψη και του HPV αλλά και πολλών ακόμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.