Γαστρεντερολόγος - Γυναικολόγος - Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Αναζήτηση Άρθρων

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια σε σχήμα κρεατοελιάς ή κουνουπιδιού που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Προκαλούνται από τον ιό HPV δηλαδή από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων . Πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα θηλώματα σε άλλες περιοχές του σώματος .

 Ο HPV είναι ένας ιός που συναντάται πολύ συχνά και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή ή ακόμα και με το άγγιγμα (επαφή δέρμα με δέρμα). Το μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλουν. Συχνότερα είναι μικρά γύρω στο 1 εκ και έχουν χρώμα σαν αυτό του δέρματος ή ακόμα και πιο σκούρο προς το γκρι.

Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και οι περισσότεροι  άνθρωποι τα ανακαλύπτουν τυχαία . Μερικές φορές οι ασθενείς παραπονούνται για κνησμό. Κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο των γυναίκειων γεννητικών οργάνων όπως χείλη, εφήβαιο, κόλπο, τράχηλο και πρωκτό.

Τα κονδυλώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο γιατί οφείλονται σε ιούς HPV χαμηλού ρίσκου.  Παρ’όλα αυτά γυναίκες που παρουσιάζουν κονδυλώματα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι συχνότερα φορείς προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τους ιούς HPV, κάποιο φάρμακο δηλαδή που θα μπορούσε να αποβάλλει τον ιό από τον οργανισμό μας. Υπάρχουν όμως θεραπείες για τις βλάβες που προκαλούν τις οποίες χωρίζουμε σε φαρμακευτικές και χειρουργικές.

Οι φαρμακευτικές είναι :

 • ποδοφυλλοτοξίνη και imiquimod (εφαρμόζονται από τον ασθενή)
 • τριχλωρο-οξικό οξύ  (εφαρμόζεται από τον γιατρό)

Οι χειρουργικές είναι :

 • καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με Laser , ηλεκτροδιαθερμία ή κρυοπηξία
 • εκτομή των κονδυλωμάτων με χειρουργικό νυστέρι ή ειδική λαβίδα.

Ο τομέας της πρόληψης είναι πάρα πολύ σημαντικός και αφορά το εμβόλιο για τους ιούς HPV. Ο εμβολιασμός τώρα πια γίνεται με το 9δύναμο εμβόλιο που περιλαμβάνει 9 τύπους HPV (2 χαμηλού ρίσκου και 7 υψηλού ρίσκου) και καλύπτει σχεδόν το 95% όλων των μολύνσεων. Θα πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα κορίτσια στην ηλικία των 11-12 ετών ώστε να μπορούν να υπάρχει κάλυψη 100% για τους ιούς που περιέχει το εμβόλιο. Σε πολλά κράτη έχει εδραιωθεί και ο εμβολιασμός των αγοριών. Το ότι έχουμε κάνει το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι μηδενίζεται το ρίσκο και η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή επιβάλλεται για τη πρόληψη και του HPV αλλά και πολλών ακόμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αναζήτηση Άρθρων

Τελευταία Άρθρα

 • 22 Οκτωβρίου 2021

  Αναμφισβήτητα η γέννηση ενός μωρού αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας, μια μοναδική στιγμή ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν το παιδί τους με Φυσιολογικό Τοκετό και, όπου αυτό είναι Ιατρικά δυνατό, αυτή πρέπει να είναι και η κατεύθυνση του ιατρικό-νοσηλευτικού προσωπικού.

 • 15 Φεβρουαρίου 2021

  Τι είναι?

  Ο χαλινός γλώσσας είναι ένας υμένας που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα μας και φτάνει στο έδαφος του στόματος. Σε κάποια παιδιά είναι πιο βραχύς και παχύς με αποτέλεσμα να περιορίζει την κίνηση της ίδιας της γλώσσας.

 • 23 Μάι 2019

  Πολλές φορές οι ασθενείς μας με συμπτώματα παραρρινοκολπίτιδας (Ιγμορίτιδα κλπ) μας ρωτούν αν πριν την ΩΡΛ επίσκεψη χρειάζεται να υποβληθούν σε κλασική ακτινογραφία σπλαχνικού κρανίου. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Η κλασική ακτινογραφία αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μεν εξέταση αλλα η διαγνωστική της αξία είναι μικρή και στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία θεωρείται ξεπερασμένη. 

 • 14 Φεβρουαρίου 2019

  Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια σε σχήμα κρεατοελιάς ή κουνουπιδιού που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Προκαλούνται από τον ιό HPV δηλαδή από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων . Πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα θηλώματα σε άλλες περιοχές του σώματος .

 • 12 Φεβρουαρίου 2019

  Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάνει τακτικά ένα μεγάλο λάθος το οποίο δεν είναι άλλο από τη χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών. Η μπατονέτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την ΩΡΛ κοινότητα λόγω των πολλών και σοβαρών κινδύνων που κρύβει.