Τι είναι?

Ο χαλινός γλώσσας είναι ένας υμένας που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα μας και φτάνει στο έδαφος του στόματος. Σε κάποια παιδιά είναι πιο βραχύς και παχύς με αποτέλεσμα να περιορίζει την κίνηση της ίδιας της γλώσσας.

Στη βρεφική ηλικία αυτό γίνεται αντιληπτό λόγω της δυσκολίας του μωρού να θηλάσει, ενώ στην παιδική ηλικία λόγω της δυσκολίας στην άρθρωση του λόγου (τα παιδιά δυσκολεύονται ιδιαίτερα με κάποια φωνήεντα).

Οι γονείς μπορεί να αντιληφθούν το πρόβλημα ακόμα και επειδή τα παιδιά τους δυσκολεύονται να βγάλουν την γλώσσα έξω από το στόμα, να ακουμπήσουν με αυτήν τον ουρανίσκο, ενώ στο μπροστινό μέρος της παρατηρείται μια εντομή.

 

  

 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο βραχύς χαλινός συνίσταται στην χειρουργική διατομή του (κόψιμο). Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η μικρή αυτή επέμβαση πραγματοποιείται στο Ιατρείο μας με τοπική αναισθησία, αφού πρόκειται για μια σύντομη, ανώδυνη και σχετικά αναίμακτη επέμβαση. Η διατομή μπορεί να γίνει με το κλασικό νυστέρι ή με διαθερμία. Αμέσως μετά την επέμβαση το παιδί επιστρέφει σπίτι του ακολουθώντας μόνο διατροφικές συμβουλές για 2 ημέρες ενώ δεν απαιτείται καμία αντιβιοτική θεραπεία.