Πολλές φορές οι ασθενείς μας με συμπτώματα παραρρινοκολπίτιδας (Ιγμορίτιδα κλπ) μας ρωτούν αν πριν την ΩΡΛ επίσκεψη χρειάζεται να υποβληθούν σε κλασική ακτινογραφία σπλαχνικού κρανίου. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Η κλασική ακτινογραφία αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μεν εξέταση αλλα η διαγνωστική της αξία είναι μικρή και στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία θεωρείται ξεπερασμένη. 

Η διάγνωση της Παραρρινοκολπίτιδας γίνεται με τη λήψη ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση και φυσικά με ενδοσκόπηση ρινός χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα ενδοσκόπια άρα και τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει η τεχνολογία και η εξέλιξη της Ιατρικής. Επιπλέον μια ακόμα εξέταση που όπως και οι ενδοσκοπήσεις πραγματοποιείται και στα Ιατρεία μας είναι ο Υπέρηχος Παραρρίνιων Κόλπων. Τέλος σε συγκεκριμένα περιστατικά και αν ο ΩΡΛ Iατρός κρίνει απαραίτητο τον ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο τότε πραγματοποιείται Αξονική Τομογραφία Σπλαχνικού Κρανίου.

 

    

 

Έτσι λοιπόν οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα Παραρρινοκολπίτιδας (δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, έντονος πόνος, υποσμία κλπ) καλύτερα να απευθύνονται απ'ευθείας στον ΩΡΛ Ιατρό ο οποίος έχει τα μέσα και τις γνώσεις ώστε να γίνει άμεση διάγνωση της πάθησης και χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας χωρίς άσκοπες εξετάσεις και μεγαλύτερη ταλαιπωρία.