Αναμφισβήτητα η γέννηση ενός μωρού αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας, μια μοναδική στιγμή ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν το παιδί τους με Φυσιολογικό Τοκετό και, όπου αυτό είναι Ιατρικά δυνατό, αυτή πρέπει να είναι και η κατεύθυνση του ιατρικό-νοσηλευτικού προσωπικού.
Τα οφέλη του Φυσιολογικού Τοκετού είναι πολλαπλά.
Για την μητέρα:
Η νέα μητέρα γεννώντας φυσιολογικά, αποφεύγει μια χειρουργική επέμβαση οπότε αναρρώνει γρήγορα, κινείται άμεσα και η περίοδος παραμονής στο μαιευτήριο είναι μικρότερη.
Ο πόνος μετά τον τοκετό είναι μικρότερος, η παραγωγή γάλακτος μεγαλύτερη και κατά συνέπεια ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα χωρίς προβλήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από συναισθηματικής άποψης, η ενεργή συμμετοχή της μητέρας εξωθώντας αλλά και του πατέρα ο οποίος μπορεί να στηρίζει τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του Φυσιολογικού Τοκετού δίνει την ευκαιρία στο ζευγάρι να μοιραστεί την μοναδική αυτή στιγμή, συμμετέχοντας ενεργά ο καθένας από την θέση του.
Για το βρέφος
Το “πέρασμα” του βρέφους μέσα από την μικροβιακή φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της μητέρας ενισχύει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα και μελλοντική προστασία στην “εξωμήτριο” ζωή του.
Το αναπνευστικό σύστημα των βρεφών ανταποκρίνεται καλύτερα, με τον κίνδυνο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνού μετά τη γέννηση να είναι σαφώς μειωμένος.
Υπάρχουν βεβαίως και οι περιπτώσεις που για Ιατρικούς λόγους, λόγους ασφάλειας της μητέρας και του βρέφους ο Φυσιολογικός Τοκετός πρέπει να αποφευχθεί και να πραγματοποιηθεί Καισαρική τομή, όμως οι περιπτώσεις αυτές είναι στατιστικά σαφώς λιγότερες. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος Ιατρού και μαίας, όπου είναι δυνατόν, να επιδιώκουν την γέννηση με Φυσιολογικό Τοκετό, προσφέροντας έτσι στην μητέρα και στο βρέφος τα σημαντικότατα οφέλη που προαναφέραμε.