Η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και η ρινική καταρροή είναι συμπτώματα που εμφανίζονται πολύ συχνά στους περισσότερους ανθρώπους και αποτελούν μεγάλο πρόβλημα αφού επηρεάζουν τη καθημερινότητα τους, την εργασία τους, τον ύπνο τους κλπ.
Η λόγοι για τους οποίους ένας ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη είναι πολλοί όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το κοινό κρυολόγημα, η αγγειοκινητική ρινίτιδα, η υπερτροφία ρινικών κογχών και άλλοι.
Οι ασθενείς αυτοί πολλές φορές καταφεύγουν στην εύκολη και γρήγορη λύση των ρινικών σπρέι τα οποία γνωρίζουν κυρίως από τις διαφημίσεις στη τηλεόραση(αναφερόμαστε στα αποσυμφορητικά και όχι σε όλα τα ρινικά σπρέι). Τα σπρέι αυτά παρουσιάζονται σαν αθώα και ακίνδυνα φάρμακα χωρίς παρενέργειες αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Στη πραγματικότητα τα αποσυμφορητικά μύτης είναι φάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και με μέτρο. Είναι φάρμακα ικανά να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο διάστημα το οποίο είναι μέχρι 5-7 ημέρες.
Το πρόβλημα ξεκινάει κυρίως γιατί ο ασθενής αισθάνεται ανακούφιση αμέσως μόλις χρησιμοποιήσει κάποιο αποσυμφορητικό μύτης. Το αίσθημα αυτό όμως διαρκεί λίγο και έτσι αναγκάζεται να το χρησιμοποιεί ξανά και ξανά. Τα συγκεκριμένα φάρμακα προσφέρουν μόνο ανακούφιση και δεν λύνουν το πρόβλημα στη βάση του έτσι λοιπόν συνήθως οι ασθενείς συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν για μεγάλα διαστήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα προτεινόμενα. Από τη στιγμή που ξεπερνάμε τις 5-7 ημέρες χρήσης ξεκινάει να γίνεται και η ζημιά στο βλεννογόνο της μύτης και αισθανόμαστε την ανάγκη να τα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, δημιουργείται λοιπόν ένα είδος εθισμού. Ο ασθενής μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δυσκολεύεται να βγει. Ο βλεννογόνος κυρίως των ρινικών κογχών γίνεται υπερτροφικός και η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής αντί να διορθωθεί μεγαλώνει.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα αποσυμφορητικά μύτης πρέπει να χρησιμοποιούνται κατόπιν σύστασης ιατρού, για μικρά διαστήματα. Όταν ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη πρέπει να απευθύνεται στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που μπορεί μέσω ενδοσκόπησης να διαγνώσει τη πάθηση που προκαλεί την δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και να αντιμετωπίσει μέσω της κατάλληλης θεραπείας την αιτία του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται μια μικρή επέμβαση διόρθωσης των ρινικών κογχών μειώνοντας τον όγκο τους, κάτι το οποίο πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε να μην πιστεύετε τυφλά αυτά που προωθούν οι διαφημίσεις στη τηλεόραση. Μερικές φορές λένε τη μισή αλήθεια.