Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να ενοχλήσει τους ασθενείς καθ’όλη τη διάρκεια του έτους αλλά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικότερα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στους ασθενείς που κολυμπούν σε πισίνες.
Πρόκειται για μια ωτίτιδα η οποία εστιάζεται στον έξω ακουστικό πόρο (εξωτερικό κανάλι του αυτιού) συνήθως μετά από τραυματισμό του με ξένο σώμα. Η πολύ κακή συνήθεια των περισσοτέρων να προσπαθούν να καθαρίσουν τους έξω ακουστικούς τους πόρους από τη κυψελίδα που φυσιολογικά εκκρίνεται απο τον οργανισμό μας χρησιμοποιώντας τις γνωστές σε όλους μας μπατονέτες αποτελεί βασικό παράγοντα στην εμφάνιση του προβλήματος αυτού. Οι ασθενείς προκαλούν άθελα τους μικροτραυματισμούς στο δέρμα του πόρου οι οποίοι στη συνέχεια μολύνονται από διάφορα βακτηρίδια με επακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονής.
Ο ασθενής απευθύνεται στον ΩΡΛ ιατρό λόγω ωταλγίας (πόνος στο αυτί), κνησμού στο αυτί (φαγούρα), ωτόρροιας (εκκρίσεις) ή τέλος αισθήματος βουλωμένου αυτιού.
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει το αυτί και αφού αφαιρέσει πιθανές εκκρίσεις ή κυψελίδα θα χορηγήσει τη κατάλληλη θεραπεία που συνήθως είναι ωτικές σταγόνες αντιβιοτικού φαρμάκου και τοπικού αντιφλεγμονώδους.
Σε λιγότερα περιστατικά κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση από του στόματος αντιβιοτικών και αναλγητικών.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη είσοδο νερού στον έξω ακουστικό πόρο όπως βεβαίως και ξένων σωμάτων (κάτι που απαγορεύεται γενικά) .
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς απευθύνονται στον Ωτορινολαρυγγολόγο γιατί εκτός από την έντονη ωταλγία παρατηρούν και μια κύστη στον έξω ακουστικό πόρο η οποία πολλές φορές είναι απόστημα το οποίο απαιτεί διάνοιξη και παροχέτευση άρα και σαφώς πιο επεμβατική αντιμετώπιση.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας και ξένων σωμάτων για τον καθαρισμό των αυτιών μας κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με πολύ πιο ακίνδυνες μεθόδους στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.