Γαστρεντερολόγος - Γυναικολόγος - Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Αναζήτηση Άρθρων

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να ενοχλήσει τους ασθενείς  καθ’όλη τη διάρκεια του έτους αλλά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικότερα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στους ασθενείς που κολυμπούν σε πισίνες.

Πρόκειται για μια ωτίτιδα η οποία εστιάζεται στον έξω ακουστικό πόρο (εξωτερικό κανάλι του αυτιού) συνήθως μετά από τραυματισμό του με ξένο σώμα. Η πολύ κακή συνήθεια των περισσοτέρων να προσπαθούν να καθαρίσουν τους έξω ακουστικούς τους πόρους από τη κυψελίδα που φυσιολογικά εκκρίνεται απο τον οργανισμό μας χρησιμοποιώντας τις γνωστές σε όλους μας μπατονέτες αποτελεί βασικό παράγοντα στην εμφάνιση του προβλήματος αυτού. Οι ασθενείς προκαλούν άθελα τους μικροτραυματισμούς στο δέρμα του πόρου οι οποίοι στη συνέχεια μολύνονται από διάφορα βακτηρίδια με επακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονής.

Ο ασθενής απευθύνεται στον ΩΡΛ ιατρό λόγω ωταλγίας (πόνος στο αυτί), κνησμού στο αυτί (φαγούρα), ωτόρροιας (εκκρίσεις) ή τέλος αισθήματος βουλωμένου αυτιού.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει το αυτί και αφού αφαιρέσει πιθανές εκκρίσεις ή κυψελίδα θα χορηγήσει τη κατάλληλη θεραπεία που συνήθως είναι ωτικές σταγόνες αντιβιοτικού φαρμάκου και τοπικού αντιφλεγμονώδους.

Σε λιγότερα περιστατικά κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση από του στόματος αντιβιοτικών και αναλγητικών.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη είσοδο νερού στον έξω ακουστικό πόρο όπως βεβαίως και ξένων σωμάτων (κάτι που απαγορεύεται γενικά) .

Σε ορισμένες  περιπτώσεις οι ασθενείς απευθύνονται στον Ωτορινολαρυγγολόγο γιατί εκτός από την έντονη ωταλγία παρατηρούν και μια κύστη στον έξω ακουστικό πόρο η οποία πολλές φορές είναι απόστημα το οποίο απαιτεί διάνοιξη και παροχέτευση άρα και σαφώς πιο επεμβατική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας και ξένων σωμάτων για τον καθαρισμό των αυτιών μας κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με πολύ πιο ακίνδυνες μεθόδους στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.

Αναζήτηση Άρθρων

Τελευταία Άρθρα

 • 22 Οκτωβρίου 2021

  Αναμφισβήτητα η γέννηση ενός μωρού αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας, μια μοναδική στιγμή ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν το παιδί τους με Φυσιολογικό Τοκετό και, όπου αυτό είναι Ιατρικά δυνατό, αυτή πρέπει να είναι και η κατεύθυνση του ιατρικό-νοσηλευτικού προσωπικού.

 • 15 Φεβρουαρίου 2021

  Τι είναι?

  Ο χαλινός γλώσσας είναι ένας υμένας που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα μας και φτάνει στο έδαφος του στόματος. Σε κάποια παιδιά είναι πιο βραχύς και παχύς με αποτέλεσμα να περιορίζει την κίνηση της ίδιας της γλώσσας.

 • 23 Μάι 2019

  Πολλές φορές οι ασθενείς μας με συμπτώματα παραρρινοκολπίτιδας (Ιγμορίτιδα κλπ) μας ρωτούν αν πριν την ΩΡΛ επίσκεψη χρειάζεται να υποβληθούν σε κλασική ακτινογραφία σπλαχνικού κρανίου. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Η κλασική ακτινογραφία αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μεν εξέταση αλλα η διαγνωστική της αξία είναι μικρή και στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία θεωρείται ξεπερασμένη. 

 • 14 Φεβρουαρίου 2019

  Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια σε σχήμα κρεατοελιάς ή κουνουπιδιού που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Προκαλούνται από τον ιό HPV δηλαδή από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων . Πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα θηλώματα σε άλλες περιοχές του σώματος .

 • 12 Φεβρουαρίου 2019

  Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάνει τακτικά ένα μεγάλο λάθος το οποίο δεν είναι άλλο από τη χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών. Η μπατονέτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την ΩΡΛ κοινότητα λόγω των πολλών και σοβαρών κινδύνων που κρύβει.