Τα αυτιά μας επικοινωνούν με τη μύτη μας μέσω ενός μικρού καναλιού που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα.

Σε περίπτωση απόφραξης της ή δυσλειτουργίας της για οποιοδήποτε λόγο το αυτί παύει να “αναπνέει” και λόγω φλεγμονής μαζεύεται υγρό το οποίο δεν επιτρέπει στον ήχο να περάσει αποτελώντας  ουσιαστικά σημαντικό εμπόδιο.  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Εκκριτική Ωτίτιδα.

Στη παιδική ηλικία η βασική αιτία η οποία προκαλεί το παραπάνω πρόβλημα είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).  Τα κρεατάκια προκαλούν σταδιακή συσσώρευση υγρού αρα και σταδιακή απώλεια ακοής και για το λόγο αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν την μείωση αυτή. Η υποψία των γονέων και των δασκάλων μπροστά σε ένα παιδί που δεν απαντάει όπως συνήθιζε ή που ανεβάζει την ένταση του ήχου της τηλεόρασης είναι αυτή που συνήθως που οδηγεί τον μικρό ασθενή στον ΩΡΛ ιατρό.  Επιπλέον, τα κρεατάκια αναγκάζουν τους ασθενείς να κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν επεισόδια άπνοιας στον ύπνο.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, ακοολογικό έλεγχο και ενδοσκόπηση μύτης και επιβεβαιώνεται η απώλεια ακοής και η παρουσία ή όχι υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Στη περίπτωση που το πρόβλημα είναι μικρού βαθμού και οι ασθενείς μας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη υπερτροφία στα κρεατάκια η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε ένα κοινό κρυολόγημα οπότε μπορεί να είναι δυνατόν να λυθεί αποκλειστικά με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Στη περίπτωση όμως που η βασική αιτία είναι η παρουσία των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο και πιθανότατα να απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και μυριγγοτομή (τομή στο τύμπανο) για να τοποθετήσουμε μικρά σωληνάκια αερισμού που θα βοηθήσουν το αυτί να “στεγνώσει” και να αποκατασταθεί πλήρως η ακοή.

Το γεγονός ότι η εκκριτική ωτίτιδα σε μικρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ακοής και λόγου τη καθιστά μια πάθηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται. Σε περίπτωση που το παιδί σας φαίνεται αφηρημένο, παρουσιάζει αλλαγή στη συμπεριφορά και στη συγκέντρωση επιβάλλεται  Ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος  και μάλιστα άμεσα. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί σημαντική για την ακοή και την εξέλιξη του μικρού ασθενούς,.