Γαστρεντερολόγος - Γυναικολόγος - Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Αναζήτηση Άρθρων

Τα αυτιά μας επικοινωνούν με τη μύτη μας μέσω ενός μικρού καναλιού που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα.

Σε περίπτωση απόφραξης της ή δυσλειτουργίας της για οποιοδήποτε λόγο το αυτί παύει να “αναπνέει” και λόγω φλεγμονής μαζεύεται υγρό το οποίο δεν επιτρέπει στον ήχο να περάσει αποτελώντας  ουσιαστικά σημαντικό εμπόδιο.  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Εκκριτική Ωτίτιδα.

Στη παιδική ηλικία η βασική αιτία η οποία προκαλεί το παραπάνω πρόβλημα είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).  Τα κρεατάκια προκαλούν σταδιακή συσσώρευση υγρού αρα και σταδιακή απώλεια ακοής και για το λόγο αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν την μείωση αυτή. Η υποψία των γονέων και των δασκάλων μπροστά σε ένα παιδί που δεν απαντάει όπως συνήθιζε ή που ανεβάζει την ένταση του ήχου της τηλεόρασης είναι αυτή που συνήθως που οδηγεί τον μικρό ασθενή στον ΩΡΛ ιατρό.  Επιπλέον, τα κρεατάκια αναγκάζουν τους ασθενείς να κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν επεισόδια άπνοιας στον ύπνο.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, ακοολογικό έλεγχο και ενδοσκόπηση μύτης και επιβεβαιώνεται η απώλεια ακοής και η παρουσία ή όχι υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Στη περίπτωση που το πρόβλημα είναι μικρού βαθμού και οι ασθενείς μας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη υπερτροφία στα κρεατάκια η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε ένα κοινό κρυολόγημα οπότε μπορεί να είναι δυνατόν να λυθεί αποκλειστικά με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Στη περίπτωση όμως που η βασική αιτία είναι η παρουσία των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο και πιθανότατα να απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και μυριγγοτομή (τομή στο τύμπανο) για να τοποθετήσουμε μικρά σωληνάκια αερισμού που θα βοηθήσουν το αυτί να “στεγνώσει” και να αποκατασταθεί πλήρως η ακοή.

Το γεγονός ότι η εκκριτική ωτίτιδα σε μικρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ακοής και λόγου τη καθιστά μια πάθηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται. Σε περίπτωση που το παιδί σας φαίνεται αφηρημένο, παρουσιάζει αλλαγή στη συμπεριφορά και στη συγκέντρωση επιβάλλεται  Ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος  και μάλιστα άμεσα. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί σημαντική για την ακοή και την εξέλιξη του μικρού ασθενούς,.

Αναζήτηση Άρθρων

Τελευταία Άρθρα

  • 22 Οκτωβρίου 2021

    Αναμφισβήτητα η γέννηση ενός μωρού αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας, μια μοναδική στιγμή ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν το παιδί τους με Φυσιολογικό Τοκετό και, όπου αυτό είναι Ιατρικά δυνατό, αυτή πρέπει να είναι και η κατεύθυνση του ιατρικό-νοσηλευτικού προσωπικού.

  • 15 Φεβρουαρίου 2021

    Τι είναι?

    Ο χαλινός γλώσσας είναι ένας υμένας που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα μας και φτάνει στο έδαφος του στόματος. Σε κάποια παιδιά είναι πιο βραχύς και παχύς με αποτέλεσμα να περιορίζει την κίνηση της ίδιας της γλώσσας.

  • 23 Μάι 2019

    Πολλές φορές οι ασθενείς μας με συμπτώματα παραρρινοκολπίτιδας (Ιγμορίτιδα κλπ) μας ρωτούν αν πριν την ΩΡΛ επίσκεψη χρειάζεται να υποβληθούν σε κλασική ακτινογραφία σπλαχνικού κρανίου. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Η κλασική ακτινογραφία αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μεν εξέταση αλλα η διαγνωστική της αξία είναι μικρή και στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία θεωρείται ξεπερασμένη. 

  • 14 Φεβρουαρίου 2019

    Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια σε σχήμα κρεατοελιάς ή κουνουπιδιού που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Προκαλούνται από τον ιό HPV δηλαδή από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων . Πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα θηλώματα σε άλλες περιοχές του σώματος .

  • 12 Φεβρουαρίου 2019

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάνει τακτικά ένα μεγάλο λάθος το οποίο δεν είναι άλλο από τη χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών. Η μπατονέτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την ΩΡΛ κοινότητα λόγω των πολλών και σοβαρών κινδύνων που κρύβει.