Οι ρινικές κόγχες είναι ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης, τρείς σε κάθε ρινική κοιλότητα(κάτω, μέση και άνω). Η ύπαρξη τους είναι σημαντική αφού αποτελούν ουσιαστικά τα φίλτρα της. Είναι οστέινα μορφώματα που καλύπτονται από βλεννογόνο ίδιο με αυτόν της υπόλοιπης μύτης και λειτουργούν ζεσταίνοντας, φιλτράροντας και υγραίνοντας τον αέρα που εισπνέουμε μέσω αυτής.
Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών η οποία οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή τους από αλλεργίες, υπερβολική χρήση αποσυμφορητικών μύτης, και λοιμώξεις. Αποτέλεσμα αυτού του αυξημένου μεγέθους των κογχών είναι η κατάληψη μεγάλου χώρου στο εσωτερικό της μύτης και η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει και σκολίωση ρινικού διαφράγματος τότε η δυσχέρεια αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερου βαθμού και πολύ πιο ενοχλητική για τον ίδιο.
Η μειωμένη ρινική αναπνοή μειώνει τη ποιότητα της ζωής και του ύπνου. Οι ασθενείς κουράζονται εύκολα και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Συχνά οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αυτό το πρόβλημα ξεκινούν θεραπείες με αποσυμφορητικά sprays τα οποία μάλιστα διαφημίζονται στη τηλεόραση ως ακίνδυνα αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η χρήση αυτών των σκευασμάτων πρέπει να γίνεται αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και με μέτρο αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και φυσικά επιδείνωση του αρχικού προβλήματος.
Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό ΩΡΛ ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να είναι η αλλεργική ρινίτιδα, ρινικοί πολύποδες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος ,υπερτροφία ρινικών κογχών κλπ.
Στη περίπτωση που η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής οφείλεται στην υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορεί να χορηγηθεί τοπικό κορτικοστεροειδές spray και να γίνει μια προγραμματισμένη παρακολούθηση της πορείας του προβλήματος. Πολλές φορές αυτό δεν επαρκεί και αν το πρόβλημα παραμένει ο ασθενής έχει την εναλλακτική επιλογή της Κογχοπλαστικής με Ραδιοσυχνότητες. Πρόκειται για μια μικρή επέμβαση που πραγματοποιείται ενδοσκοπικά και με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, ανώδυνα και αναίμακτα, διαρκεί περίπου 1 ώρα και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως σπίτι του και στις καθημερινές του ασχολίες. Δεν απαιτείται η τοποθέτηση γάζας στη μύτη ούτε η λήψη ιδιαίτερων προφυλάξεων. Το θετικότερο όλων είναι ότι δεν προκαλείται ζημιά στο βλεννογόνο της μύτης άρα και στις φυσιολογικές της λειτουργίες. Στη δική μας εμπειρία έχουμε πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα.
Κλείνοντας θα πρέπει να τονίζουμε ότι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής είναι ένα πρόβλημα που έχει λύση. Με μια λεπτομερή ΩΡΛ κλινική και ενδοσκοπική εξέταση καθώς και με συνέπεια στη λήψη της όποιας θεραπείας και συμβουλών παρατηρούνται πολύ καλά αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.