Οι αμυγδαλές αποτελούν τη πρώτη άμυνα του ανώτερου αναπνευστικού μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Λόγω της θέσης τους έρχονται σε επαφή με τους μικροοργανισμούς που μπαίνουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τη μύτη. Μεγαλώνοντας, δηλαδή μετά τα 5-6 χρόνια και ακριβώς επειδή παύουν να συμμετέχουν στην άμυνα άρα και να λειτουργούν, σταδιακά ατροφούν δηλαδή μικραίνουν.
Οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η μόλυνση των αμυγδαλών, δηλαδή μια παθολογική κατάσταση η οποία είναι μεταδοτική μέσω του σάλιου και των σταγονιδίων του ειδικά με το φτάρνισμα και τον βήχα. Συνήθως η οξεία αμυγδαλίτιδα ξεκινάει με κάποια κοινή ίωση η οποία κάνει τις αμυγδαλές πιο ευαίσθητες στην επαφή τους με τα μικρόβια τα οποία με τη σειρά τους εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία τους και προκαλούν μικροβιακή πλέον λοίμωξη.
Η πολύ κοινή αυτή ασθένεια μπορεί να παρουσιαστεί με πονόλαιμο, δυσκολία στη κατάποση, αντανακλαστική ωταλγία (πόνο στο αυτί) και πυρετό. Συχνά συνοδεύεται από διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες (λαιμού) και πολύ δυσάρεστη αναπνοή.
Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής παρουσιάζει έντονο πονόλαιμο ή ακόμα και κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να απευθυνθεί αμέσως στον Ωτορινολαρυγγολόγο γιατί μπορεί να πάσχει από οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα η οποία είναι μια νόσος που αν υποτιμηθεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο ιατρός θα αποφασίσει τη χορήγηση ή όχι αντιβίωσης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως και τοπικών αντισηπτικών (γαργάρες). Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινούμε θεραπεία “από μόνοι μας” και επειδή τυγχάνει να έχουμε κάποια αντιβίωση στο σπίτι μας, κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε γενικώς. Ο ειδικός ιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια είναι η σωστή θεραπεία, τη διάρκεια της και θα παρακολουθήσει τη πορεία της νόσου.
Ένας επιπλέον σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό ΩΡΛ είναι ο αποκλεισμός ύπαρξης περιαμυγδαλικού αποστήματος, δηλαδή μιας παθολογικής κατάστασης πιο σοβαρής από την αμυγδαλίτιδα και που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς ειδικά αν δε διαγνωστεί γρήγορα και δεν αντιμετωπιστεί με διάνοιξη και παροχέτευση δηλαδή με πιο επεμβατικές και εξειδικευμένες μεθόδους.
Κατά τη διάρκεια της όποιας θεραπείας είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι ζεστές τροφές και ροφήματα καθώς και οι σκληρές τροφές που μπορεί να τραυματίσουν τις ήδη ταλαιπωρημένες αμυγδαλές.
Κλείνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι επέμβαση αμυγδαλεκτομής δηλαδή αφαίρεσης των αμυγδαλών πραγματοποιείται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών σε ασθενείς που παρουσιάζουν συγκεκριμένο αριθμό αμυγδαλίτιδων μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα, έστω και ένα επεισόδιο περιαμυγδαλικού αποστήματος, δυσκολία στην αναπνοή λόγω μεγέθους τους (σύνδρομο υπνικής άπνοιας)ή και δυσάρεστη αναπνοή λόγω της παρουσίας αμυγδαλικών κρυπτών που κατακρατούν τροφές.